Bubi-huuhkajasta tavaramerkki?

Ilta-Sanomat uutisoi tänään, että ”Liikemies omistaa Bubin”. Kyseessä on siis Helsingissä nähty ja jalkapallopeleistä innostunut julkkishuuhkaja, jolle on annettu nimi Bubi. Helsinkiläisen Soccero Oy:n omistaja Martti Ojalainen on äskettäin hakenut yritykselle Bubi-tavaramerkkiä lukuisissa tavaraluokissa.

Tsekkasin asian ja huomasin, että yhtiö on tosiaan tehnyt 23.7. – 11.9.2007 välisenä aikana viisi tavaramerkkihakemusta yhteensä 15 eri tavara- ja palveluluokassa. Tavaramerkkihakemusten perusteella hänellä on kyllä tällä hetkellä yksinoikeus merkkiin, koska hakemus saa suojaa hakemispäivästä lukien.

Sen sijaan Ojalaisen yrityksellä ei tule vielä pitkään aikaan olemaan yhtäkään rekisteröityä tavaramerkkiä, sillä kyse on vasta vireillä olevista hakemuksista. Merkkien rekisteröinnille voi hyvinkin löytyä vielä esteitä, joiden takia myös hakemusten nyt saama suoja raukeaa, jos merkkiä ei lopulta rekisteröidäkään. Siten on hieman liian aikaista hehkuttaa lehtien palstoilla, että ”Minä omistan Bubi-tavaramerkin”, vaikka yksinoikeus tällä hetkellä onkin tosiasia.

Eu-tasolla on rekisteröity vain yksi Bubi-tavaramerkki, joka on rekisteröity lisäksi eri luokkiin näiden hakemusten kanssa. Se ei siis muodosta estettä rekisteröinnille. Tuskin muitakaan vastaavia esteitä todellisuudessa tulee.

Mieleen tulee tosin kyllä vakiintuminen, sillä suurin osa suomalaisista tietää Bubin Helsingin jalkapallopeleistä ja lehtien palstoilta. Käytännössä voi olla hieman hankala osoittaa mille tietylle tuotteelle tai palvelulle merkki olisi vakiintunut ja kenelle… Toinen mahdollisuus voisi olla, että joku (esim. stadionin liepeillä olevan ravintolan isäntä) on jo ehtinyt käyttää Bubi-tunnusta esimerkiksi ravintola-annoksensa tai muun tuotteen tai palvelun nimenä ja hakija on ollut tästä tietoinen.

Ilta-Sanomien mukaan Ojalainen otti tiistaina yhteyttä BirdLife Suomeen, joka lanseerasi Bubi-soittoäänen ja kännykän taustakuvan. Ilmeisesti siellä oli jo ryhdytty toimeen, sillä tällä hetkellä netissä kaupataan vain ”Tilaa huuhkaja kännykkääsi”, mikä ei loukkaa mahdollisia tulevia Bubi-tavatamerkkejä. Siispä tilaamaan ja tukemaan hyvää asiaa!

2 vastausta artikkeliin “Bubi-huuhkajasta tavaramerkki?”

  1. YLE:n Bror-Erik ”Bubi” Wallenius lukee näitä uutisia varmasti pelko perseen alla 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *