Nokia E90 voi tuhota kalenterisi

Nokia uusi ”lippulaiva” E90 on osoittautunut aikamoiseksi sudeksi, ja monet ovatkin pettyneitä hankintaansa. Mitä ilmeisimmin nyt on käynyt niin, että on menty julkaisemaan laite, joka ei ole ollut vielä valmis myytäväksi. Bugien betatestaaminen kuluttajilla voi tulla kalliiksi luottamuksen menetyksenä ja tietenkin tulevina takuukorjauksina. Uusi kommunikaattori on siitä hyvä esimerkki.

Ystäväni Tomi päätti päivittää omaan puhelimeensa uuden ohjelmiston, kun se oli kerran tehty mahdolliseksi Nokian hienolla nettisysteemillä. Lopulta kävi kuitenkin niin, että muistikortille tuttuun tapaan otettu varmuuskopio ei palauttanutkaan päivitettyyn puhelimeen lainkaan kalenteritietoja! Tomi oli luottanut uuden puhelimensa toimivuuteen, joten kalenteritiedot olivat mennyttä kauraa. Onneksi vanhasta 9300 -puhelimesta löytyi parin viikon takainen ”backup”, joten hommasta ei tullut täyttä katastrofia. Voiko jossain piilovalikossa määritellä mitä laite varmistaa? Nokia E90 -puhelimen käyttöohjeessa kerrotaan asiasta lyhyesti (sivulla 76) vain seuravaa:

Laitteen muistissa oleva tiedot kannattaa varmuuskopioida säännöllisesti muistikortille tai yhteensopivaan tietokoneeseen. Voit myös kytkeä laitteen yhteensopivaan tietokoneeseen ja varmuuskopioida tietoja Nokia PC Suite -ohjelmiston avulla.

Silti Nokian foorumilla varoitetaan ottamasta varmuuskopiota muistikortille ohjelmiston päivityksen yhteydessä. Mikä ihme voi olla noin vaikeaa toimivan ohjelmiston tekemisessä? Muistikortti ja varmuuskopiointi on sitä varten, että niitä käytetään ja että ne toimivat. Jossain hemmetin foorumilla varoittelu tuskin kantautuu käyttäjien tietoon ennen kuin on jo myöhäistä ja kalenterit jo kaukana bittien taivaassa. Laitteen käyttöohjeiden huolto-ohjeissa sivulla 87 todetaan seuraavaa:

Varmuuskopioi aina tiedot, jotka haluat säilyttää (esimerkiksi osoitekirja ja kalenterimerkinnät).

Saman ohjekirjan sivulla 6 todetaan lyhyesti seuraavaa:

Muista tehdä varmuuskopiot tai pitää kirjaa kaikista laitteeseen tallennetuista tärkeistä tiedoista.

Kyseessä lienee kuitenkin jonkinlainen disclaimer, jolla ”onnettomuuden” sattuessa Nokia pesee kätensä toteamalla, että käyttöohjeen mukaan asiakkaalla olisi pitänyt olla kaikki 2.000 yhteystietoa ja 1.500 kalenterimerkintää myös paperilla, riimukirjoituksena ja reikäkortilla. Samalla voisi heittää koko tiiliskiven jonkkaan ja hankkia tilalle vanhan kunnon paperikalenterin ja Nokia Ringon. Huimalla 1.070,00 euron ohjehinnalla kommarilla asiakkaalla on oikeus saada rahoilleen hieman enemmän vastinetta kuin satasen halpismalleissa.

Ilmeisesti E90-vekottimen jokaisen softanpalan on suunnitellut eri inssi, sillä pikanäppäimet vaihtelevat typerästi eri softissa. Esimerkiksi kuvia katsellessa täysruutuun pääsee ”*”-namikalla, mutta videoissa sama toiminto löytyykin ”2”-namikasta. Molemmat softat kuuluvat vielä samaan Galleria-sarjaan puhelimessa. Todella fiksua toimintaa. Lisäksi copy-pastet ja muut toiminnot puuttuvat kokonaan esimerkiksi tekstiviesteistä ja web-selaimesta, mikä on sekin hyvin alkeellinen virhe, joka haittaa jokapäiväistä toimintaa ainakin minulla.

Kommarissa on myös selvä suunnittelu- ja valmistusvirhe, sillä sisänäppis jättää ikävät ja pysyvät naarmut sisänäyttöön. Tämäkin seikka olisi ehkä kannattanut testata ennen laitteen julkaisua, sillä pian huoltoliikkeissä lienee jonossa ”tyytyväisiä asiakkaita” vaihdattamassa valmistusviasta vioittunutta näyttöään. Ilmeisesti ongelma on kuitenkin vain ns. ensimmäisen aallon laitteissa?

Se, että E90 reputti pahasti rasitustestin, ei ole vielä mitään sen rinnalla, että laite tuhoaa varmuuskopioinnin yhteydessä kalenteritiedot ja samalla tietenkin tiedot laskutuksista, keikoista, tapaamisista ja yleensäkin kaikesta mahdollisesta aikatauluihin liittyvästä. Tiedot pitää voida varmistaa myös tien päällä suoraan muistikortille ilman PC-yhteyttä. Laitteen vikalista täydentyy päivittäin Matkapuhelinfoorumin E90 käyttökokemukset -keskustelussa. Suosittelen tutustumaan varsinkin ketjun tuoreimpiin kirjoituksiin.

Kuinkas monta päivää vielä olikaan Applen iPhonen julkaisuun…..

Yksi vastaus artikkeliin “Nokia E90 voi tuhota kalenterisi”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *