Aina on hyvä syy syödä salmiakkia

Olen tässä ajankuluksi ja puoliksi kieli poskessa pohtinut täysin hypoteettista skenaariota, jossa suomalaisten salmiakinhimon osoitettaisiin joskus tulevaisuudessa suojaavan koronavirukselta.

Muu maailma joutuisi jatkossa irvistelemään suojaa saadakseen, mutta suomalaiset nauttisivat jokaisesta suupalasta ja ottaisivat vielä lisää. Ja kuvaisivat muiden irvistelyistä hauskoja videoita someen.

Samassa täysin hypoteettisessa skenaariossani grammassa makeissalmiakkia ammoniumkloridin (NH4CI) pitoisuus olisi 5 prosenttia ja se liukenisi suussa 50 ml sylkeen muodostaen hetkellisesti 19 mM konsentraation.

Samassa täysin hypoteettisessa skenaariossani soluviljelyissä viruksen leviäminen olisi estynyt jo 5-20 mM pitoisuudella, koska endosomien happamoituminien olisi estänyt viruksen vapautumisen.

Samassa täysin hypoteettisessa skenaariossani suomalaiset salmiakkimakeiset sisältäisivät ammoniumkloridia keskimäärin 3-5 prosenttia.

Samassa täysin hypoteettisessa skenaariossani on kuitenkin varjopuoli, jossa salmiakkimakeisten sisältämän lakritsiuutteen glykyrritsiini nostaisi verenpainetta, koska se estäisi kortisolin hajoamisen kortisoniksi ja olisi lisäksi haitallista sikiöille. Siksi tässä täysin hypoteettisessa skenaariossa salmiakkia tulisi nauttia ilman lakriksia. Kuka sellaista nyt tekisi?

Mutta tämä onkin pelkkä ajatusleikki, joten se siitä. Aina on kuitenkin hyvä syy syödä salmiakkia. Oli syy sitten mikä tahansa.

Hyvää pääsiäistä!

#salmiakki
#ammoniumkloridi
#ammoniumchloride

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *