Oikeusjärjestelmän törkeä mahalasku – seksi lapsen kanssa ei ole raiskaus

Suomen oikeusjärjestelmän ongelmat puhuttavat taas kerran suomalaisia, koska moni kokee nykyisen järjestelmän epäoikeudenmukaisena. Kyse on nyt 10-vuotiaan tytön tapauksesta, jota tuomioistuimet KKO mukaan lukien eivät katsoneet raiskaukseksi saati törkeäksi raiskaukseksi. Pirkanmaan käräjäoikeuden, Turun hovioikeuden ja viime kädessä korkeimman oikeuden tuomarit tekivät kaikilla tasoilla törkeän ja raukkamaisen virheen, joka murentaa suomalaisten luottamusta koko oikeusjärjestelmään. Ja vieläpä ihan perustellusti. Perheenisänä en voi käsittää miten tällainen farssi on mahdollista oikeusvaltioksi itseään kutsuvassa maassa.

Kansanedustaja Anna Kontula kertoi eilen eräässä Facebook-keskustelussa, että tapauksessa olisi ollut kyse suostumuksen puutteesta, jota rikoslaissa ei tällä hetkellä mainita raiskauksen tunnusmerkkinä. Väite ei pidä paikkaansa, sillä suostumuksen puute ei ollut tässä ratkaiseva. Kontula liitti kommenttiin kollegansa Hanna Sarkkisen esityksen suostumuksen puutteen lisäämisestä rikoslakiin, joten se oli vain keino kerätä irtopisteitä traagisen tapauksen siivellä. Suostumuksen puutteen lisääminen rikoslakiin toisi mukanaan monia ongelmia, eli se voisi viedä ongelmallisen tilanteen ojasta allikkoon.

Nyt käsillä olevassa 10-vuotiaan tytön tapauksessa oli kyse suostumuksen puutteen sijaan siitä onko tyttö ollut tapahtumahetkellä pelkotilassa tai muuten avuttomassa tilassa aikuisen miehen ryhtyessä harrastamaan seksiä hänen kanssaan. Kenenkään täysjärkisen päähän ei voi mahtua tuomareiden ajatus siitä, että tytön pelkotilasta ei olisi ollut riittävää näyttöä. Kyseessä oli 10-vuotias tyttö ja aikuinen mies! Ei kai kukaan täysjärkinen voisi ajatella, että lapsi osaisi antaa edes hiljaisen suostumuksensa tuollaiseen toimintaan? Niin paitsi tietenkin tätä asiaa käsitelleet tuomarit. Tietenkin.

Tätä järkyttävää farssia ei voida perustella minkään lain millään pykälällä, sillä kyse oli ainoastaan tuomioistuinten omasta tulkinnasta. Tässä tapauksessa tuomarit katsoivat, ettei lapsi pelännyt seksiä aikuisen miehen kanssa tai ollut muutenkaan avuttomassa tilassa. Se on traagista todella monella tasolla.

Rajun virheen asiassa teki toki myös syyttäjä, joka ei ajanut jo alunperinkin syytettä myös näillä perusteilla. Tässä tapauksessa nimittäin vain uhri itse vetosi oikeudessa pelkotilaansa, mutta KKO ja muut tuomioistuimet sivuuttivat tytön kertomukset ja totesivat, ettei tytön väitteille ollut riittävää näyttöä.  Näin tuomioistuimet toimivat Suomessa vuonna 2018. Ei ihme, että kansalaisten luottamus oikeuslaitokseen murentuu.

Onneksi nykyinen oikeusministeri Antti Häkkänen on jo aiemmin käärinyt hihansa ja ryhtynyt päivittämään rikoslakia vastaamaan paremmin kansalaisten oikeustajua. Pelkkä rikoslain päivittäminen ei ikävä kyllä auta ongelmaan niin pitkään kuin meillä on tuomareina ihmisiä, joiden mukaan 10-vuotias ei pelkää seksiä aikuisen kanssa. Olemme vaarallisella tiellä.

Mitä sitten tulisi tehdä?

1) Suomen seksuaalirikosten lainsäädäntö ei selvästi vastaa nykytilannetta. Mikäli minä tulen valituksi eduskuntaan kevään 2019 eduskuntavaaleissa, tulen esittämään rikoslakiin muutosta, jonka perusteella seksi alle 13-vuotiaan kanssa katsotaan automaattisesti raiskaukseksi. Erityisesti silloin, jos toinen osapuoli on täysi-ikäinen. Lisäksi alle 13-vuotiaan raiskauksesta tulee määrätä AINA ehdotonta vankeutta.

2) Oikeusministeriö on esittänyt, että rikoslain maksimirangaistuksia tulisi korottaa. Olen asiasta vahvasti eri mieltä. Tuomarit eivät osaa nykyisinkään käyttää rangaistusasteikkoa siten kuin on tarkoitettu, joten maksimin korottaminen ei vaikuttaisi tilanteeseen mitenkään. Sen sijaan seksuaalirikosten minimirangaistuksia tulee korottaa, koska tuomarit tunnetusti käyttävät nykyisin yksinomaan sitä. Lisäksi erityisesti Itä-Suomen hovioikeuden usein käyttämät raiskausten paljousalennukset tulee estää. Seksuaalirikokset kun eivät ole mitään tarjoustuotteita.

Yksi vastaus artikkeliin “Oikeusjärjestelmän törkeä mahalasku – seksi lapsen kanssa ei ole raiskaus”

  1. Tervehdys! Facebookin linkin kautta osuivat silmiini nämä monet kirjoituksenne, täyttä asiaa. Aivan niin, tämä oli ”huipputörkeä mahalasku” oikeuden päätöksissä. Kunnioitus ”oikeusvaltiota” kohtaan kärsii silloin, kun lasta ei puolusteta ja varsinkaan yhdessä törkeimmistä rikoksista.
    Syy miksi juuri raiskausrikokset koskettavat mieltäni herkästi, on se, että itseni lisäksi hyvin monet ystävättäreni kokivat sen 60-luvulla, tuolloin iältään 15-vuotiaista ylöspäin. Silloin niistä kehdattiin, valtavasta häpeästä, syyllisyydestä, huonommuuden tunteesta jne. syistä, puhua juuri ollenkaan edes parhaalle ystävälle. Vanhempien asenteet nuorten seksualisuuteen olivat useimmiten hyvin ankarat, ei siis ikinä tullut mieleenkään kertoa kotona. Mm. yhden raiskatun ystäväni vanhemmat olivat vain iloisia, kun tytär oli äkkiä muuttunut menevästä iloisesta nuoresta hiljaiseksi ja kotona pyväksi ”kiltiksi ja säyseäksi”. Hän oli vain shokissa ja mieleltään sekaisin, sen me ystävät ymmärsimme sitten kauan jälkenpäin. Asenteet olivat aivan toiset, se oli ”oma syysi, mitäs menit sen miehen kanssa..” ym. Eräs raiskattu ystäväni uskaltautui kuitenkin puhumaan tutulle poliisille, jonka kommentti oli hekotteleva nauru ja syyllistäminen tyttöjen minihameista tyyliin: ”Tekeehän poikien mieli, eihän se ole ihme kun tytöillä on noin lyhyet hameet.” Ehkä sillä virkavallan edustajalla itselläänkin oli sillä hetkellä samat halut…
    Vuosien ja vuosikymmenten myötä ihminen tulee rohkeammaksi, ymmärtää, että voi ja pitää puhua. Olen keskustellut näistä asioista ystävieni kanssa sekä useissa terapiajaksoissa elämäni aikana. Kaikki se ja aika auttoi selviämään tämänkin asian kanssa, mutta viha ei katoa koskaan.
    Raiskaus, tapahtui se millä tavalla tai kenelle tahansa, on aina hirveä teko, valtavan suuri loukkaus, nöyryytys, halveksunnan ja mitätöinnin osoitus. Sellaisen kokeneen mielessä jälkeenpäin tuntuu, että kuolemakin olisi ehkä helpompi, ei tarvitsisi tuntea pelkoa, voimattomuutta, häpeää, vihaa jne. melkein koko elämänsä ajan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *