Google hävisi Gmail -tavaramerkkikiistan

Taloussanomat uutisoi tänään, että Google on hävinnyt oikeudessa kiistan Gmail-tavaramerkistä. Saksalainen Daniel Giersch oli rekisteröinyt samaisen tavaramerkin jo vuonna 2000, eli neljä vuotta ennen Googlea. Ilmeisesti kuitenkin vain Saksassa.

Päätöksen perusteella Google ei saa enää käyttää Gmail-merkkiä Saksassa, koska käyttö rikkoo Gierschin yksinoikeutta tavaramerkkiin. Kyseessä on jälleen hieno osoitus siitä, että jättiyhtiö ei voi jyrätä koollaan tavallisen kuolevaisen yli, vaan laki on kaikille sama koosta ja lompakon paksuudesta riippumatta. Seuraavaksi saksalaismies odottaa vastaavia päätöksiä lukuisista muista maista, joissa oikeustoimet ovat parhaillaan käynnissä.

Löysin aiheesta hieman kättä pidempää Euroopan yhteisön sisämarkkinoiden harmonisointiviraston verkkosivuilta. Siellä selvisi, että Google on vasta 13.2.2007 hakenut Gmail-merkilleen EU-laajuista yhteisön tavaramerkkiä luokissa 9, 38 ja 42. Parhaillaan merkki odottaa kuulutusta, jonka jälkeen sitä voidaan vastustaa kolmen kuukauden ajan väitteillä. Väitteitä on varmasti odotettavissa. Mistähän johtuu, että suuret yritykset eivät osaa toimia näissä asioissa lainmukaisesti. Yksikin kansallinen tavaramerkki on nimittäin este EU-merkin rekisteröinnille, joten ilmeisesti kyse on vain yrityksen itsetunnosta ja siitä, että on pakko kokeilla kepillä jäätä seurauksista välittämättä.

Daniel Giersch on hakenut Gmail-tavaramerkin rekisteröintiä koko EU:n kattamaksi yhteisömerkiksi jo 2.11.2004 luokassa 35. Hakemus on kuitenkin vedetty pois, eli merkki ei ole lainvoimainen. Lisäksi Karen Griffith Shane Smith on rekisteröinyt saman merkin 4.10.2004 luokissa 38, 39 ja 41. Karenin merkin pitäisi siis muodostaa este Googlen rekisteröinnille luokan 38 osalta. Näin ei kuitenkaan vielä ole, sillä Google on tehnyt väitteen hänen merkkiään vastaan ja asian käsittely on vielä kesken. Merkki ei siis ole vielä saanut lainvoimaa.

Karen tuskin saakaan merkkiään rekisteriin, sillä Google on hakenut ensimmäistä Gmail-tavaramerkkiään nimenomaan luokassa 38 jo 14.4.2004, eli ennen Karenia. Googlella on lisäksi vielä 29.3.2005 jätetty hakemus luokissa 9 ja 42, mutta tuotakin rekisteröintiä on vastustettu väitteellä ja käsittely on yhä kesken. Tästä on kehkeytynyt aika mielenkiintoinen soppa.

Yksi vastaus artikkeliin “Google hävisi Gmail -tavaramerkkikiistan”

  1. Herää vain kysymys, miksei se voisi olla yksinkertaisesti Google Mail?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *