Linja-autoa ei pidä ajaa kuulokkeet päässä

Sain tänään yllätyksekseni kuulla, että kaikki Tampereen seudun joukkoliikennettä harjoittavat bussiyhtiöt eivät ole vieläkään kieltäneet bussikuskeiltaan kuulokkeet päässä ajamista. Esimerkiksi Tampereen kaupungin omalla TKL-operaattorilla mobiililaitteiden, nappikuulokkeiden ja hands free -laitteiden käyttö on kiellettyä.

Kuljettajan kuulokkeet eivät ole laittomia, mutta ajamiseen sisältyy aina riski, jos kuulokkeet häiritsevät esimerkiksi hälytysajoneuvon äänen kuulemista. Tämän riskin on todennut on myös poliisi.

Riski on montaa kertaluokkaa vakavampi julkisessa linja-autossa, jossa asiakkaat voivat yrittää saada kuljettajan huomion esimerkiksi sairauskohtauksen vuoksi tai vaikkapa lapsen jäädessä kuljettajan huolimattomuuden vuoksi ovien väliin, kuten tässä tapauksessa oli käynyt. Kuulokkeet korvilla on vaikea kuulla matkustajien varoituksia.

Vaikka laki ei kuulokkeita kielläkään, ei linja-auton kuljettaja ole vastuussa yksinomaan omasta turvallisuudestaan, vaan päivittäin jopa satojen matkustajien turvallisuudesta. Ajamisen turvallisuuteen tulisi kiinnittää julkisessa liikenteessä erityisen paljon huomiota.

Kuuloaisti on kuljettajalle erittäin tärkeä työkalu, joten sen toimintaa ei pidä linja-autoa kuljetettaessa saada heikentää sanoi laki asiasta mitä tahansa. Olen ymmärtänyt, että monet bussiyhtiöt ovat tällaisen kiellon jo antaneet ja siihen on olemassa kaikki tarvittavat perusteet.

Esitän, että kaikki linja-autoyhtiöt kieltävät kuljettajiltaan sellaisten kuulokkeiden käyttämisen, jotka peittävät molemmat korvat ja siten aiheuttavat merkittäviä riskejä liikenteen havainnointiin ja matkustajien kanssa kommunikointiin. Osa on näin jo tehnyt.

Paina peukkua, jos olet samaa mieltä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *