Iltalehti vastasi juttuvarkauteen

Iltalehden juttuvarkaus (lue ensin tämä) -episodi jatkuu. Osassa kaksi sain tänään Iltalehden toimituspäällikön vastaukseen eiliseen tiedusteluuni. Siinä hän toteaa seuraavaa:

Lähteen manitsemisesta. Iltalehti on muutaman kerran tarttunut Stara.fi-sivustolla olleisiin uutisiin. Silloin kun uutinen on ollut kotimainen, on lähde mainittu, koska Stara.fi on koettu aidosti alkuperäiseksi lähteeksi. Tällainen oli esimerkiksi laulaja Kikan kuolema.

Ulkomaisissa aiheissa, kuten maanantaiset Britney ja Madonna, Stara.fi on koettu uutisen välittäjäksi. Näissä tapauksissa juttuihin on myös kirjoitettu omaa lisätietoa, eli juttuja ei ole poimittu sellaisenaan meidän sivuillemme. Vanha totuushan on se, että uutisella ei ole tekijänoikeussuojaa, jutun muodolla on. Hyvien tapojen mukaista on toki mainita lähde aina. Näin aiommekin toimia jatkossa ja muistutamme henkilökuntaamme asiasta.

Mielenkiintoinen tuo määre ”jutun välittäjä”. Ilmeisesti se oikeuttaa Iltalehden varastamaan juttuja suoraan mistä tahansa, jos kyseinen media ei ole juttua itse ensimmäisenä uutisoinut.

Kiinnittäisin huomiota lauseeseen ”Juttuja ei ole poimittu sellaisenaan meidän sivuillemme”, sillä jutut on kopioitu täydellisen samanlaisina pilkkuja ja jopa ajatusviivaa myöten Stara.fi:stä (juttu1, juttu2) Iltalehden verkkosivuille (juttu1, juttu2). Kokonaisen uutise varastaminen sellaisenaan ei ilmeisesti ole Iltalehden periaatteiden vastaista, mikäli sinne lisätään yksi lause myös ”omaa tuotantoa”.

Toimituspäällikkö toteaa vastauksessaan vielä koomisesti, että ”Vanha totuushan on se, että uutisella ei ole tekijänoikeussuojaa, jutun muodolla on.”. Tähän kohtaan ei enää voi kun nauraa ja todeta että juuri niin…

Journalistiliitto otti kantaa

Olin juttuvarkauden tiimoilta tänään yhteydessä Journalistiliittoon, jossa luonnollisesti olen jäsenenä. Sieltä tuli yksiselitteinen toteamus, että Iltalehti on rikkonut kaksi kertaa tekijänoikeutta. Ensimmäisen kerran uutisen kirjoittajan, eli minun, ja toisen kerran uutisen julkaisijan, eli Stara Media Oy:n tekijänoikeutta.

Journalistiliiton kanta oli se, että vaikka asia sovittaisiin, siitä tulisi silti nostaa kanne Julkisen sanan neuvostossa, sillä kyseessä on törkeä teko noinkin ”asialliselta” ja suurilevikkiseltä lehdeltä. Teon törkeyttä lisää myös se, että kyseessä ei todellakaan ollut edes ensimmäinen kerta.

Journalistiliiton juristi on valmis lähettämään aiheesta kirjelmän Iltalehteen, kun se katsotaan ajankohtaiseksi. Jutun vanheneminen on kuitenkin jo yhteydenotoilla katkaistu, joten hirveää kiirettä ei ole.

2 vastausta artikkeliin “Iltalehti vastasi juttuvarkauteen”

  1. Saitpa uskomattoman tylyn vastauksen Iltalehdeltä.. Ryhdy ihmeessä jatkotoimiin, eiköhän Journalistiliitto tarjoa lainoppineiden apua.

    Mulla ois yks hyvä juttu iltalehden toimituspolitiikasta, mutta saat sen sähköpostissa, jos haluat…

    – timo

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *